با گسترش زندگی شهرنشینی و افزایش جمعیت شهرها، کارخانههای تولید مواد غذایی مجبور شدند برای افزایش میزان تولیداتشان از مواد نگهدارنده استفاده کنند. مواد نگهدارنده همانطور که از نامشان پیداست؛ به طولانیتر شدن تاریخ انقضای محصولات غذایی کمک میکنند. به لطف این مواد شیمیایی شما میتوانید محصولات غذایی متنوعی مانند انواع سوسیس، کالباس، کنسروها و… را برای مدتی طولانی در خانه نگهداری کنید تا هر وقت به آنها احتیاج داشتید از آنها استفاده کنید. مواد نگهدارنده باعث تحول عظیمی در صنایع غذایی شدند. با این حال امروزه تحقیقات زیادی نشان میدهد که مواد نگهدارنده میتوانند روی سلامت انسان تأثیر منفی داشته باشند. برای مثال در پوکی استخوان تأثیر بگذارند. اگر درباره این مواد شیمیایی و عوارض آنها کنجکاوید؛ با ما همراه بمانید.
رابطه بین پوکی استخوان و مواد نگهدارنده
پوکی استخوان به یک بیماری شایع در میان افراد جامعه ما تبدیل شده است. بر اساس آمارهای رسمی بیش از نیمی از زنان به این بیماری مبتلا هستند و یا در معرض خطر ابتلا به آن قرار دارند. پوکی استخوان دلایل متنوعی دارد. از بین رفتن تعادل هورمونها در بدن (کاهش ترشح استروژن در زنان یا کاهش ترشح هورمون تستوسترون در مردان) کمبود ویتامین D و کلسیم، بیماریهای مربوط به تیروئيد و حتی کشیدن سیگار از جمله عواملی هستند که میتوانند زمینهساز بروز این بیماری در مردان و زنان شوند.
مواد نگهدارندهای که در محصولات غذایی به کار میروند از ترکیبات شیمیایی ساخته شدهاند. این ترکیبات میتوانند در طولانیمدت روی هورمونهای بدن تأثیر منفی بگذارند. به همین دلیل است که بسیاری از پزشکان از مراجعانشان میخواهند که رژیم غذایی سالمتری را انتخاب کنند و از مصرف غذاهای فرآوری شده و غیر ارگانیک خودداری کنند.
با برخی از پر استفادهترین مواد نگهدارنده بیشتر آشنا شوید!
حفظ سلامت دستگاه گوارش برای جلوگیری از ابتلا به بسیاری از بیماریها مانند پوکی استخوان بسیار مهم است. اگر سیستم گوارشی شما به درستی کار نکند، ویتامینها و سایر ترکیبات ضروری جذب بدن نمیشوند. بسیاری از مواد نگهدارنده محصولات غذایی، سلامت دستگاه گوارش بدن را تهدید میکنند. برخی از آنها عبارتاند از:
- نیترات: یکی از انواع نگهدارندههای شیمیایی که در بیشتر محصولات غذایی برای جلوگیری از رشد باکتریها مورد استفاده قرار میگیرد، نیترات سدیم است. این ماده شیمیایی میتواند باعث به وجود آمدن سلولهای سرطانی شود. در واقع پروتئینهای معده با این ترکیب شیمیایی واکنش نشان میدهند و یک ماده سرطانی خطرناک را به وجود میآورند. البته میزان نیترات سدیم استفاده شده در مواد غذایی کنترل شده است. با این حال استفاده طولانیمدت از غذاهای حاوی این ماده، عوارض برگشتناپذیر زیادی به دنبال خواهد داشت.
- بنزوات: این ماده نگهدارنده در اکثر نوشیدنیها مانند نوشابههای گازدار، محصولات غذایی مانند ترشیجات و حتی برخی محصولات دارویی وجود دارد. بنزوات به تنهایی خطری برای بدن ایجاد نمیکند اما ترکیب آن با ویتامین C زمینهساز ابتلا به بیش فعالی در کودکان و تولید سلولهای سرطانی است.
- اسید سیتریک: سورباتها و پروپیوناتها دو نمونه رایج از اسید سیتریک هستند که به عنوان مواد نگهدارنده به محصولات غذایی اضافه میشوند. پوکی استخوان، ابتلا به بیماری سندروم روده تحریکپذیر، بیماریهای کلیوی و میگرن بخشی از عوارضی هستند که این مواد شیمیایی در به وجود آمدن آنها نقش مؤثری دارند.
کدام مواد غذایی باعث بروز پوکی استخوان میشوند؟
انتخاب یک رژیم غذایی سالم برای جلوگیری از پوکی استخوان بسیار ضروری است. آمار نگرانکنندهای درباره افزایش تعداد مبتلایان به این بیماری وجود دارد. شما نمیتوانید بدنی سالم داشته باشید؛ مگر اینکه مواد غذایی مضر را از برنامه غذاییتان حذف کنید. برای مثال سالانه بیش از هشت میلیون شکستگی استخوان در جهان به دلیل ابتلا به این بیماری ثبت میشود. اگر شما نیز به سلامت بدن خود اهمیت میدهید و دوست دارید زندگی سالمتری را تجربه کنید باید مصرف برخی مواد غذایی را کاهش دهید یا آنها به طور کامل حذف کنید.
برای جلوگیری از پوکی استخوان نوشابه نخورید.
یکی از مضرترین مواد غذایی که باعث پوکی استخوان شدید میشود، نوشابه است. متأسفانه مصرف نوشابه در کشور ما سرسامآور است. این نوشیدنی باعث کند شدن متابولیسم بدن شده و احتمال ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت نوع دو را افزایش میدهد. به جز قند فراوانی که برای تولید نوشابه استفاده میشود، مواد شیمیایی خطرناک دیگری مانند اسید فسفریک نیز در نوشابه وجود دارد. این ماده باعث دفع کلسیم بدن و کاهش تراکم استخوانها میشود.
مصرف نمک را کاهش دهید.
یکی دیگر از مواد غذایی مضری که در رژیم غذایی ایرانیها به فراوانی وجود دارد، نمک است. نمک میتواند زمینهساز بروز بسیاری از بیماریها به خصوص پوکی استخوان شود. نمک به جدا شدن کلسیم از استخوانها کمک میکند. کلسیم جدا شده به وسیله ادرار دفع میشود. افرادی که بیش از اندازه از نمک در رژیم غذایی خود استفاده میکنند، در میانسالی دچار پوکی استخوان میشوند.
شکر را از برنامه غذایی خود حذف کنید.
قند و شکر عامل اصلی بسیاری از بیماریها است. شما میتوانید به جای شکر از مواد غذایی طبیعی دیگری مانند عسل استفاده کنید. مصرف شکر در طولانیمدت باعث افزایش کلسترول بد خون میشود. افزایش کلسترول نیز بیماریهای قلبی و عروقی را به دنبال دارد. همچنین قند نیز مانند نمک باعث دفع کلسیم از بدن میشوند. به شما پیشنهاد میکنیم تا حد امکان قند، شکر و سایر شیرینکنندههای مصنوعی را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
غذاهای چرب عامل پوکی استخوان هستند.
مصرف به اندازه چربی برای سلامت بدن مفید است اما اگر به مصرف غذاهای چرب عادت دارید؛ ممکن است به پوکی استخوان مبتلا شوید. مصرف بیش از اندازه غذاهای چرب و پرکالری مانند فست فودها باعث چاقی میشود. چاقی و اضافه وزن احتمال بروز بسیاری از بیماریها مانند بیماریهای قلبی، دیابت و فشار خون را افزایش میدهد. این بیماریها به تنهایی نیز میتوانند در پوک شدن استخوانها نقش داشته باشند. شما میتوانید با مصرف غذاهای سالمی مانند آووکادو، لبنیات و ماهی، چربی مورد نیاز بدنتان را تأمین کنید. این مواد غذایی به افزایش سطح انرژی بدنتان کمک میکنند. همچنین در جذب بیشتر ویتامینهای محلول در چربی نیز مؤثر هستند.
در آخر
بیشتر افراد در طول روز از مواد غذایی سرشار از نمک، شکر، کربوهیدرات و چربی استفاده میکنند. این مواد غذایی میتوانند روند ابتلا به پوکی استخوان را در بدن افزایش دهند. فراموش نکنید که این بیماری یک بیماری خاموش است. بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری پس از شکسته شدن مهرههای کمر یا استخوان لگن متوجه بیماریشان میشوند. راههای زیادی برای جلوگیری از ابتلا پوکی استخوان وجود دارد. یکی از بهترین راهها تغییر رژیم غذایی و استفاده از مواد غذایی فاقد نگهدارنده است.