دانستنی هایی درباره خرما که شما را شگفت زده خواهد کرد
این میوه شامل انواع ویتامینها، فیبر و کربوهیدرات است و به همین دلیل یکی از مفیدترین میوههای خشک به شمار می آید .
خرما به این معروف است که مقدار بالایی قند طبیعی دارد و خرمای خشک در مقایسه با خرمای تازه، کالری بیشتری دارد جالب است بدانید به میوه نرسیده خرما، «خارَک» یا «خرک» یا «کنگ»میگویند و «رطب» نیز مرحله قبل از رسیدگی کامل خرماست که رطوبت بیشتر و قند کمتری نسبت به خرمای کاملا رسیده دارد.
خرما یک میوه گرمسیری با نام علمی phoenix dactylifera است که روی درخت نخل رشد میکند و یکی از مفیدترین میوهها در دنیا به حساب میآید.
خرما در دسته میوه های خشک قرار میگیرد و فوق العاده مقوی و خوش طعم است. نام خرما (Dates) برگرفته از واژه یونانی Gagtulosاست و در انگلیسی به واژه «انگشت» ترجمه شده که اشارهای شکل انگشت مانند این میوه دارد.هفت مورد از خواص خرما که شما را از مصرف داروهای شیمیایی بی نیاز می کند
1_کاهش احتمال ابتلا به شب کوری:
به دلیل وجود ویتامین A در خرما مصرف منظم آن میتواند به شما اطمینان بدهد که در بلندمدت دچار مشکلی مثل شب کوری نخواهید شد یکی از قدیمیترین داروهای طبیعی و سنتی نخل خرما است که برای درمان انواع بیماریهای ناشی از کمبود ویتامین A مورد استفاده قرار میگرفته است.
کاروتنوئید های موجود در خرما توانایی عالی در پایین آوردن احتمال ابتلا به دژنراسیون ماکولا (تخریب لکه زرد) دارند که تاثیر عمیقی بر سلامت چشم میگذارند.
2_تقویت باروری در میان مردان:
ویتامینها و مواد آلی موجود در خرما میتواند به تعداد اسپرمها و نیز افزایش میل جنسی در فرد کمک کند. بعضی از مطالعات نشان می دهد که مصرف درست و به اندازۀ خرما میتواند منجر به افزایش اندازه بیضهها در مردان و سینهها در زنان شود.
وجود فلاونوئیدها و انواع آمینو اسیدها در خرما هم انرژی فرد را برای ایجاد رابطه تامین میکند و وجود استرونها و استرولها در خرما، باروری را در مردان بهبود می بخشد. عصاره گرده خرما نیز تاثیر مثبتی روی تحرک و تعداد اسپرمها دارد.
3_تسهیل زایمان طبیعی:
مطالعات نشان می دهد که استفاده خرما در برنامه غذایی زنان باردار میتواند در کاهش فشار در زمان تولد نوزاد مفید باشد.
زنانی که در ماه های آخر بارداری خود 70-76 گرم خرما مصرف می کنند در مقایسه با کسانی که خرما مصرف نمی کنند، به طور متوسط 4 ساعت زودتر زایمان خود را انجام خواهند داد.
این تاثیرات بیانگر آن است که ترکیبات منحصربفردی در خرما وجود دارد که نیازِ بدن به تولید اکسی توسین در دوران بارداری راکم میکند. خرما دارای تانن (جوهر مازو) می باشد که تجربه انقباضهای بارداری را تسهیل میکند. خرما، انرژی و قند لازم برای یک بارداری سالم را برای زنان باردار فراهم میکند.
4_خاصیت ضدالتهابی:
دارو هایی که برای کنترل التهاب مورد استفاده قرار میگیرند بسیار موثر هستند اما عوارض جانبی متعددی نیز دارند. بنابراین ضروری است تا یک جایگزین طبیعی مانند خرما وارد صنایع دارویی شود و به کنترل و تنظیم التهاب کمک کند.
مطالعات انجام شده روی شیره خرما نشان دادهاند که این ماده میتواند از طریق تنظیم سیتوکین، از بدن در برابر رفتارهای ناخواسته محافظت کند
استفاده از عصاره متانولیک میوه خرما، نتایج جالبی نیز در کاهش ورم پا و کنترل فیبرینوژن پلازما داشته است.
5_تقویت سلامت استخوانها:
خرما به دلیل داشتن ریزمغذیهایی چون سلنیوم، منگنز، منیزیم و مس ، یکی از بهترین مکملهای غذایی برای تحکیم استخوان ها به شمار می آبد. این ریز مغذی ها در درمان بیماریهایی مثل پوکی استخوان هم نقش مهمی دارند.
6_محافظت از کلیه:
خرما میتواند با ایجاد یک لایه محافظ ، زخمهای ناشی از نفروتوکسیستی(مسمومیت کلیوی) و اوکراتوکسین را بهبود ببخشد. بنابراین این تاثیر خرمامیتواند از خیلی از بیماریهای ناشی از زخمهای کلیوی جلوگیری کند.
پژوهش دیگری که روی جوندگان انجام شده بود نیز نشان داد که مصرف شیره خرما میزان اوره ، پلاسما و کراتینن موجود در کلیه این موجودات را کاهش می دهد و سلامت عمومی کلیه را در بدن آنان حفظ می کند .
7_کمک به حرکات روده:
میزان فیبر موجود در خرما بسیار زیاد است و به همین دلیل میتواند به افرادی که از حرکات نامنظم روده رنج میبرند، کمک کند.
خرما وپیشگیری از انواع سرطان و بیماری های قلبی
خرما در مقایسه با سایر میوه های خشک یشترین مقدار آنتی اکسیدان را در خود دارد
یکی از این آنتی اکسیدان ها کاروتنوئید است .کاروتنوئیدها روی عملکرد قلب تاثیر بسیاری دارند و بنابراین مصرف خرما میتواند با تامین این آنتی اکسیدان در بدن، به حفظ سلامت قلب کمک کند.
از دیگر آنتی اکسیدان های موجود در خرما، فلاونوئیدهاهستند که اثر آنها در پایین آوردن خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان اثبات شده است.
همچنین اسیدهای فنولیک که یکی از آنتی اکسیدان های اصلی با سابقه ضد التهابی است و سابقه درخشانی در کاهش خطر گسترش بیماری های قلبی و مبتلا شدن به بعضی از انواع سرطان دارد به مقدار قابل توجهی در خرما وجود دارد.
در این میوه ماده ای به نام بتاگلوکان وجود دارد که به فعالیت های ضد سرطانی و ضدتومور بدن کمک قابل توجهی میکند.
سم زدا بودن خرما باعث می شود که فعالیتهای آروتاماز CPY-450 کاهش پیدا کند و رادیکالهای آلکیل از هم جدا شوند. این خاصیت از وقوع جهشهای ژنتیکی جلوگیری میکند.
خرما چگونه از بروز آلزایمر جلوگیری می کند؟
تحقیقات نشان میدهند که استفاده مداوم خرما در کاهش سطح اینترلوکین 6 مفید است و همچنین به دلیل داشتن فلاونوئید برای عملکرد مغز هم بسیار سودمند است بنابراین به کاهش احتمال ابتلا به بیماریهای تحلیلبرنده مثل آلزایمر کمک میکنند.
تحقیق روی بدن موش ها نشان داده است که استفاده خرما در پایین آوردن فعالیت پروتئین آمیلوئید بتا و کاهش تولید پلاکهای مضر برای مغز، موثر می باشد. پلاکها در مغز بسیار خطرناک هستند و میتوانند منجر به مرگ سلولهای مغزی و در نهایت آلزایمر شوند.
این مطالعه همچنین نشان داده است که استفاده از خرما، مشکلات مربوط به اختلال اضطراب را کاهش می دهد و باعث تقویت حافظه و قدرت یادگیری در فرد میشود. اثرات خرما روی سلامت مغز و اعصاب بسیار زیاد است و علاوه بر جلوگیری از ابتلا به آلزایمر، میتواند به تقویت عمومی عملکرد مغز انسان نیز کمک کند.
چگونه دچار عفونت های میکروبی نشویم؟
در یکی از آزمایشهایی که از شیره خرما و عصارۀ برگهای آن استفاده کردند مشخص شد که این ماده میتواند به طور فعال در برابر بعضی از باکتریهای مضر مقاومت کند.
در مطالعه ای که از استون و متانول استخراج شده از نخل خرماهای محلی در منطقهای از عراق استفاده کردند هم مشخص شد که شیره خرما میتواند با رشد باکتریهای گرم مثبت و منفی مبارزه کند. اخیرا نیز چندین مطالعه نشان داده است که خرما ویژگیهایی دارد که میتواند در مقابله با میکروبهای کشندهای مانند ای کولای (E. coli) و ذات الریه موثر باشد.
خرما در کاهش عوارض جانبی مصرف داروهایی چون متیل پردنیزولون و همچنین در کاهش فعالیت میکروب های خطرناک موثر است.
خرما،میوه معجزه گر برای دیابتی ها
خرما میتواند تولید انسولین در بدن را بالا ببرد و همچنین خواصی دارد که میتواند جذب گلوکز در روده را کاهش دهد.به همین دلیل خطرات ناشی از دیابت را کاهش می دهد. کاهش جذب گلوکز میتواند منجر به کاهش گلوکز موجود در خون شود و در نتیجه به افراد دیابتی کمک بسیاری می کند. همچنین فلاونوئیدهای موجود در خرما با خاصیت ضد التهابی خود میتوانند به کم شدن تاثیر بعضی از بیماریهای مزمن مثل دیابت کمک کنند.
مصرف شیره خرما، هم در کاهش وزن و هم گرفتنِ رادیکالهای آزاد کمک می کند . علاوه بر همه اینها، خرما میتواند میزان قند و چربی موجود در خون را در بیماران دیابتی کنترل کند .
خرما و خاصیت ضد افسردگی آن
خوردن خرما سطح ترشح سروتونین در مغز را افزایش میدهد. سروتونین ترکیبی آرامش بخش است که افزایش ترشح آن در مغز باعث کاهش استرس میشود.خرما به دلیل داشتن پتاسیم زیاد و سدیم کم، میوه بسیار مفیدی برای سلامت سیستم عصبی به شمار میآید.
کم بودن سدیم در خرما هم احتمال ابتلا به فشار خون را کاهش میدهد و بنابراین دستگاه عصبی شما را از فشار خون در امان نگه میدارد.حفظ سلامت عصبی میتواند از شما در برابر چندین بیماری دیگر نیز محافظت کند.
داشتن پوست و موی درخشان با اضافه کردن خرما به رژیم غذایی روزانه
خرما به خاطر داشتن ویتامینهای C و D درواقع پوست را تقویت کرده و مواد مغذی مورد نیاز برای درخشندگی پوستتان را تامین میکند. این دو ویتامین، میزان انعطاف پذیری پوست شما را افزایش میدهند؛ ویژگیای که پوست با افزایش سن، آن را از دست میدهد.
وجود مواد مغذی در خرما از افزایش سن بدن جلوگیری میکند و در بلندمدت باعث میشود که جوانتر از سن واقعی خود به نظر برسید. خرما برای حفظ تعادل در میزان ملانین موجود در پوست هم بسیار مفید است و احتمال از بین رفتن آن را کاهش میدهد.
خرما حاوی مقدار زیادی آهن است که آن را تبدیل به ماده بسیار مفیدی برای مو میکند. آهن بالای موجود در خرما باعث میشود خون به خوبی در سطح بدن جریان داشته باشد و بنابراین گردش خون به اندازه کافی در پوست کف سر صورت بگیرد. افزایش جریان اکسیژن در پوست سر نیز باعث تسهیل در رشد موهای جدید و همچنین کاهش ریزش مو میشود.
مصرف خرما،راه حلی طبیعی برای بازگشت هشیاری
مواد غذایی بسیاری وجود دارد که به بازگشت به هشیاری مخصوصا در اثر مصرف الکل کمک میکنند. بااینکه این موضوع هنوز به ثبت نرسیده اما در موارد بسیارزیادی ، خوردن خرمای خیس خورده باعث کاهش اثرات الکل و ناهشیاری شده است.
خرما بهتر است یا مکمل های ویتامین؟
به طور طبیعی خرما را میتوان یک جایگزین برای مکمل ویتامین درنظر گرفت. خرما چه تازه باشد چه خشک، منبع غذایی بسیار خوبی برای تامین ویتامینهای B1، B2، B3 و B5 محسوب میشود. این ویتامینها برای حفظ حداکثر سلامتی بدن ضروری هستند. بنابراین مصرف روزانۀ مقدار مناسبی از خرما میتواند به تامین این ویتامینها کمک کند.
خرما،بهترین جایگزین برای شکر سفید
خرما به دلیل داشتن فروکتوز(قند میوه) طبیعی و حالت یک شیرینیِ کاراملی در خود به سادگی میتواند جایگزین شکر سفید شود.پوره خرما میتواند جایگزین بسیار خوبی به جای شکر، برای داشتن یک غذای سالم و در عین حال شیرین باشد.
خرما را به چه روش هایی می توان مصرف کرد؟
بااینکه خرما معمولا به صورت تازه یا خشک مصرف میشود اما مخلوط شدن آن با دیگر مواد هم ترکیبات خوش طعمی را برای ما فراهم میکند. همچنین خرما به دلیل روغنی و چسبناک بودنش، به طور گستردهای در تهیه محصولات شیرین مورد استفاده قرار میگیرد.
تنوع کاربرد خرما باعث شده است مصرف آن حتی برای کسانی که علاقهای به طعم خرما ندارند هم امکان پذیر باشد. شما با مصرف انرژی بار آبیش میتوانید از تمام خواص خرما بهره ببرید حتی بیآنکه متوجه شوید که دارید خرما میخورید.
انرژی بار آبیش ترکیبی فوق العاده مقوی و خوش طعم از خرما،عسل،جنسینگ،انجیر و… می باشد.
آبیش و سلامتیش